Obisk sv. Miklavža

Miklavž

Tudi v letočnjem letu je otroke v Črmošnjiško- Poljanski dolini obikal sv. Miklavž. Sv. Miklavž je letos sicer malo zamudil- prišel je šele 7.12.- a to ni nikogar motilo, saj vsi vedo, da veliko pridnih otrok čaka na darila. Srečanja se je udeležilotoliko toliko otrok in njihovih staršev, da jih je Dvorana Avgusta Schaura iz Kočevskih Poljan komaj sprejela. Mladi iz Črmošnjic pod vodstvom Marije Zupančič so zaigrali igrico, ki je spomnila, kako pomembna so dobra dela. Za vse nas. V igrici so ivedeli, da parkljem ne velja verjeti, pa čeprav se delajo še tako prijazne.
Nato pa je prišel Miklavž in s pomočjo angelcev prinesel bogata darila za čisto vsakega pridnega otroka. Ti so se mu s pesmijo zahvalili za dobrote.

Miklavževanje je organiziralo Turistično društvo Pod Srebotnikom, posebna zahvala gre tudi Transportu Štangelj, Občini Dolenjske Toplice ter Zavodu Mošnice.
Zavod Mošnice je sponzoriral knjigo, ki jo je napisala Maridi Tscherne po pripovedi pokojnega Rudolfa Kapša, s prikupnimi slikami je knjigo opremila Irena Kapš.
Obdarovanje so popestrile še sveže pečene palačinke, jajčka zanje pa je sponzoriralo Perutninarstvo Pršina.
Miklavževanje se je tako zaključilo v prijetnem duhu, v srcih pa je ostala majhna iskrica veselja, hvaležnosti. In pripravljenosti za dobra dela.

Pohod z bakljami

Okrogl miza o običajih Kočevarjev

okrogla_mia

 

Nastop folklorne skupine na srečanju Kočevarjev v Celovcu

V petek, 2014 je TD Pod Srebotnikom organiziralo srečanje z rojaki v Celovcu. Nastopili so člani

Ureditev in otvoritev dvorane Avgusta Schaura- pogostitev

6. 4. 2012 so člani TD Pod Srebotnikom pomagali pospraviti prostore v Kočevskih Poljanah, ki jih bo Zavod za ohranitev kulturne dediščine Mošnice- Moschnitze preuredilo v prireditveni prostor oz. večnamensko dvorano. Popsravili smo nekdanji ˝farovžki pod˝, na katerem sose je vsa povojna lepa nabirali odpadki.

5.10. 2013 pa je TD Pod Srebotnikom sodelovalo na otvoritvi urejen Dvorane Avgusta Schaura, ki jo je slovesno odprl župan občine Tol Toplice Jože Muhič in blagoslovil domači župnik Dušan Kožuh. Naloga našega društva je bila skrb za pogostitev in kosilo številnih udeležencev in nastopajočih.

Ličkarija na domačiji Samida

lickarijalickarija2

Ličkanje koruze je bilo včasih eno od pomembnih kmečih opravil v vaseh pod Kočevskim rogom, saj je bila koruza ena od glavnih žitaric Kočevarjev, takorekoč njihov vsakdanji kruh. Danes je ta kmečki praznik samo še vesel dogodek, ki pri ljudeh zbuja nostalgijo po nekdanjih časih. Tako v preteklosti kot danes je ličkanje koruze lepa priložnost za druženje na vasi, klepe, smeh in petje.

Ličkarije na domačiji Samida 28.9.2012, ki jo je organiziralo TD Pod Srebotniko se je tako udeležilo blizu 100 ljudi, ki so z veseljem poprijeli za delo in sodelovali pri družabnih igrah.

Prireditve seveda ne bi mogli izpeljati brez koruze, ki smo jo dobili pri Emilu Grilu (Jürsch). 27.9. so člani društva nalomili koruzo in jo zvozili na Hrib. Da je šlo delo lažje od rok , sta poskrbela člana ansambla Topliška pomla s petjem in humorističnimi vložki. Pripravili smo tudi tekmovanje v ruženju koruze za fante in dekleta. Zmagala sta domačina s Hriba. Obiskovalci so se po končanem delu okrepčali s pasuljem in kozarcem domačega.

Ličkarije se je udeleežil tudi župan občine Dol. Toplice Jože Muhič, ki je ličkarjem namenil kar nekaj vzpodbudnih besed in se tudi sam lotil dela..

Pohod z bakljami

baklje

Vsako leto se člani Društva pod Srebotnikom iz Občic, preko Malega Riglja odpravijo na pohod z bakljami k polnočni maši v Kočevskih Poljanah. Pohod je že tradicionalen in dobro sprejet. Ob vračanju udeležence že pričakujejo domačini na Malem Riglju in jih pocrkljajo s toplim čajem, kuhanim vinom in kakšnim priboljškom.

S pohodom z bakljami člani društva ohranjamo staro tradicijo, ko so se ljudje iz okoliških vasi peš, opremljeni z baklami , iz vseh hribov v okolici spuščali k župnijski cerkvi sv. Andreja v Kočevskih Poljanah in se udeležili polnočnice, se po maši družili in se skupaj veselili božično novoletnih praznikov.

 

Smučarski tečaj

NAJMLAJŠI SREBOTNIKARJI PRVIČ NA SMUČEH


Zima nas letos res ni pustila na cedilu. V TD Pod Srebotnikom smo se odločili, da izvedemo enodnevni smučarski tečaj za otroke, smučarje začetnike. Hitro se nam je odzvalo nekaj staršev, smučanja željnih otrok in tečaj je bil dogovorjen za soboto 23. februarja 2013 na smučišču Bela. Zbrali smo se ob deveti uri zjutraj in najprej je sledilo pomerjanje smučarske opreme, nato pa težko pričakovano smučanje. Moramo priznat, da sta imela učitelja kar precej dela, saj sta bila najmlajša stara štiri in pet let in zato nič manj vztrajna od ostalih. Enkrat med samim tečajem, smo si privoščili krajši odmor za počitek ob malici in čaju nato pa nadaljevali. Po nekaj urnem aktivnem dogajanju, ko so pošle že moči pa smo se odpravili v Dolenjske Toplice na zaključek ob pici. Tam so nam otroci zaupali nekaj svojih vtisov. Anji in Niki je bilo najbolj všeč smučanje brez palic. Rebeka je vesela, ker se je naučila smučati in tudi ustavljati. Evi in Pavlju so bili všeč stožci na poligonu. Anej je najbolj užival, ko se je spustil s hriba, Martin pa ko je šel na vlečnico. Petru pa je bilo preprosto všeč vse.
Zahvaljujemo se smučišču Bela za brezplačno izposojo smučarske opreme, še posebej pa se zahvaljujemo učiteljici Nuši, ki nas je tako dobrodušno sprejela in nam pomagala. Svoje delo res opravlja s srcem. Tudi Črt, direktor gostišča Račka, je sponzoriral slastno družinsko pico za otroke in s tem pokazal, da velja za družbeno odgovorno podjetje in upošteva družbene in okoljske potrebe. Iskrena hvala tudi učiteljema Tjaši in Damjanu, za njuno potrpežljivost in prostovoljno delo ter vsem udeležencem za nepozabno doživetje.

Kresovanje

Tudi letos smo na Malem Riglju pripravili prvomajsko kresovanje, ki je v zadnjih nekaj letih postalo že prava tradicija. Prvič se nam je pridružilo Društvo vinogradnikov Dolenjske Toplice, ki je poskrbelo, da nam materiala za kres ni manjkalo. Dan pred kresovanjem so postavili konstrukcijo kresa. Vreme nam je šlo na roko in tako nismo imeli nobenih problemov pri prižiganju. Tudi tokrat smo vzporedno pripravili mini kres, ki se je dolgo časa lepo kosal s svojim velikim bratom. V krogu zbrani smo na njem pekli klobasice. Vinogradniki društva so prinesli zelo dobro vino, pridne gospodinje pa domače dobrote. Lepo je, da se je v naši družbi poveselil tudi župan Občine Dolenjske Toplice, gospod Jože Muhič. Ob dobri hrani in pijači smo se družili še dolgo v noč...

MAŠKARADA


Na debelo soboto, 9. februarja 2013, smo TD Pod Srebotnikom v sodelovanju  z občino Dolenjske Toplice pripravili, po dolgoletnem premoru, pustno povorko. Kljub slabemu vremenu se je v Topliški vasi zbralo nepričakovano veliko pustnih šem. Sprevod je potekal mimo hotelov, kjer so bile maškare pogoščene s pustnimi krofi,  do ploščadi pred KKC-jem. Povorko je sestavljala pisana druščina, od skupinskih mask do posameznih junakov. Bil  je kitajski zmaj s spremljevalkami, čebelice s čebelarjem, čarovnice, policist, zdravnik, klovni ter drugi. Zaplesale so nam tako baletke kot tudi najmlajše maškare. Zapela nam je mama Manka s spremljavo harmonike ter nas pozabaval gospod Serpentinšek.  Glavno nagrado za najbolj izvirno masko v višini 100 evrov je prejel  jamski človek. Ker pa je na ta dan zelo snežilo, so imele maškare še posebej veliko dela z odganjanjem zime. Upajmo, da jim je uspelo.
Na koncu bi se radi zahvalili KUD Vesel teatru za odplesan  Čmrljev let, Zdravilišču Dolenjske Toplice za podarjene krofe, harmonikarju Dejanu Bradaču, folklorni skupini iz Semiča, občini Dolenjske Toplice, članom TD Pod Srebotnikom in vsem ostalim, ki so sodelovali pri dogodku.

NOVOLETNE STOJNICE TD Pod Srebotnikom

8. decembra 2012 je bilo dvorišče pri Križetovih (Viglarsch) polno otrok in staršev, ki so si prišli ogledat prihod sv. Miklavža. ta je kljub močnemu sneženju prikorakal na cilj ter pozdravil otroke, jih spodbujal k dobremu vedenju in jih obdaril. Še prej pa su mu otroci obljubili, da bodo v prihodnje še bolj pridni. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo RIC iz Novega mesta, da so Miklavžu pomagali napolniti koš z darili.

Svoja vrata je odprla tudi novoletna stojnica in na plan postavila kuhano vino. Vaščani smo delček prazničnega decembra preživeli skupaj, našli prijazen nasmeh, topel objem, lepo besedo in slasten zalogaj. Hvala vsem članom društva za organizacijo stojnice in vsem obiskovalcev, da so se ustavili ob naši stojnici.