Site menu:

Društvo je bilo ustanovljeno v letu 1994. Imenovali smo ga po Petru Koslerju, Kočevsemu Nemcu, ki je v letu 1853 izdan zemljevida slovenskih dežel. Od vsega začetka si je Kosler prizadeval za sožitje med Slovenci in Nemci, karje vodilo tudi našega društva. Aktivnosti našega društva so bila vseh 18 let usmerjene k ohranjanju naše kočevarske kulturne dediščine, ki je hkrati tudi dediščina Slovenije.

V Društvo Peter Kozler se lahko včlaniš tako, da izpolniš prijavo in jo pošlješ na naslov društva. Članstvo v društvu je prostovoljno.

Pristopno izjavo v Pdf formatu pošlji lastnoročno podpisano in izpolnjeno na naslov društva

verein@gottscheer.eu

 

Presseerklärung: Deutsch

 

Sanje in predanost

V začetku decembra 2014 je izšla nova knjiga avtorice Maridi Tscherne v treh jezikih, slovenščini, nemščini in kočevarščini. Cena slikanice na 40. straneh, ki jo je ilustrirala Irena Kapš, je 7 evrov. Izid slikanice je omogočlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Informacije in naročilo: Zavod Mošnice moschnitze@gottscheer.eu ali na telefon 031 242 130. moschnitze@gottscheer.eu

Notker, glavni junak legende o nastanku Črmošnjiško- Poljanske doline tvega udobno življenje v samostanu v Meniški vasi za svoje sanje: jezero, ki pokriva Črmošnjiško Poljansko dolino mora odteči, da se bo pokazala lepa rodovitna dolina z Marijino cerkvico na gričku (Gorici). Pri tem doživi veliko neprijetnih pa tudi zelo prijetnih presenečenj.

V Kočevje pa že ne

Knjigo na 272 straneh je izdalo Društvo Peter Kosler ob finančni podpori Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, Občine Kočevje, Obnove Kočevje in Univox.

Avtor Mihael Petrovič jun . se že vrsto let ukvarja s preučevanjem zgodovine Kočevske in pomembnih osebnosti slovenskega in nemšega rodu, ki so povezani s Kočevsko. V tej knjigi na zanimiv in včasih anekdotičen način opisuje usodo 75 znamenitih osebnosti.

Knjigo, ki vsebuje tudi preko 100 fotografij lahko za 20 evrov naročite pri avtorju mi5@siol.net ali na tel. 041 778 945.mi5@siol.net

 

 

Napovednik aktualnih dogodkov:

Nova slikanica v kočevarščini:

Decembra 2014 je izšla nova slikanica avtorice Maridi Tscherne v treh jezikih slovenščini, kočevarščini in nemščini. Naslov knjižice, ki jo je ilustrirala Irena Kapš iz Občic je Sanje in predanost. Gre za legendo o nastanku Črmošnjiško- Poljanske doline in stane 7 evrov. Izid slikanice na 40 straneh je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Informacije in naročilo: Zavod Mošnice: moschnitze@gottscheer.eu ali na telefon 031 242 130.

!!! Pouka kočevarščine v šol. letu 2014/15 ni, ker ga avstrijsko unanj ministrstvo ni več podprlo.

Zunanje ministrstvo Republike Avstrije po dveh in pol letih uspešnega izvajanja pouka, ki se ga je tedensko udeleževalo 190 ljudi ni več pripravljeno podpreti. Žal so k temu veliko pripomogli tudi Zveze kulturnih društev nemško govoreče etnične skupnosti v Sloveniji in z njimi tudi, kar je še posebej žalostno, Društvo Kočevarjev staroselcev z njihovim predsednikom g. Grilom na čelu. Le čemu po medijih objokuje izginjanje kočevarskega jezika, če si sam aktivno prizadeva za ukinitev pouka kočevarščine?!

Ustvarjalne delavnice za otroke:

Tudi med letošnjimi poletnimi počitnicami bo Društvo Peter Kosler, v sodelovanju z ˝Zavodom Mošnice˝, v Kočevskih Poljanah (nov prostor Zavoda Mošnice, poleg cerkve v Poljanah) pripravilo ustvarjalne delavnice za osnovnošolce. Na delavnicah se bomo naučili nekaj kočevarskih iger in pesmi, izdelovali krede, barvali mavčne odlitke, izdelali čisto pravi herbarij, urejali gredice, pripravili razstavo izdelkov in se veliko drugega!. Prijavite se lahko vsi otroci, ki bi radi preživeli lepe dopoldneve v naravi in v družbi svojih vrstnikov! Delavnice bodo potekale od začetka julija do konca avgusta (razen 15.8.) vsak dan od ponedeljka do potka od 8.00 do 13. ure. Druženje je brezplačno, saj poteka v okviru projekta pouk kočevarščina/ nemščine, ki ga financira avstrijsko zunanje ministrstvo. Prijavite in informacije tel. 040 373 070 (Maridi) VABILO

!!! Konverzacija:nemška literatura

V času od 17.6.- 1.7. 2013 v večernih urah, bodo potekale konverzacije na temo nemška literatura, ki jih bo vodil dr. Frensing. Prijave zbiramo na 040 373 070. Organizirali jih bomo v krajih, kjer bo za konverzacije največ zanimanja. Slušatelji bodo dobili gradivo vnaprej, da se bodo z germanistom in zgodovinarjem iz Berlina lahko o temi pogovarjali. Zahevana stopnja znanja nemškega jezika je najmanj B2, C1

 

 

Tudi v šolskem letu 2013/14 bo Društvo Peter Kozler izvajalo pouk kočevarščine/ nemščine v Kočevju, Dolenjskih Toplicah, Semiču, na Štrekljevcu, v Bistrici in Novem mestu. Prijavite se lahko na OŠ Dol. Toplice in Semič, v obeh vrtcih ter na telefon 040 373 070 ali na Ljudski univerzi v Kočevju ( tel 01 893 82 70 več na: http://lu-kocevje.madd.si/portal/) Pouk je za vse slušatelje brezplačen, ker ga financira Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Avstrije. Vabljeni

Pouk kočevarščine/ nemščine finančno podpira:

Srečanje slušateljev kočevarščine v Koprivniku, 1.6.2013

V soboto, 1.6.2013 ob 10. uri ste vabljeni vsi slušatelji pouka kočevarščine v Koprivnik. Naš gostitelj bo Zavod za ohranitev kulturne dediščina Nesseltal- Koprivnik. Tema letošnjega srečanja bo polharjenje.

Vabljeni!

Vabijo:

Ljudska univerza Kočevje
Pokrajinski muzej Kočevje
Slovensko kočevarsko društvo Peter Kozler
Turistično društvo pod SrebotnikomZavod za ohranitev kulturne dediščine Moschnitze
Zavod za ohranitev kulturne dediščine Nesseltal Koprivnik
Yurena, jezikovna šola
(Inštitucije , ki sodelujejo pri projektu so navedene po abecednem vrstnem redu)


Vabimo vas na 2. regijski Festival zaTE - Znanje aktivira te, ki bo potekal od 5. 3. do 8. 3. 2013 v prostorih RIC-a Novo mesto (Topliška cesta 2- nad trgovino Tuš).

Udeležite se brezplačnih delavnic, stojnic znanja, predavanj in svetovalnih kotičkov, kjer boste lahko našli odgovore na zastavljena vprašanja!
Vsi dogodki so brezplačni in potekajo v prostorih RIC-a.

V okviru festivala pripravljamo delavnico z naslovom Kočevarski jezik in kultura Delavnica bo potekala v četrtek, 7.3. 2013 od 15.00 do 16.30. Vabljeni. Vstop je prost!

Pouk kočevarščine na Bistrici (pri Črnomlju):

Spoštovani, v torek, 20.11.2012 bomo začeli s poukom kočevarščine tudi v Bistrici pri Črnomlju- začetna stopnja. Pouk bo potekal vsak torek od 16.45 do 18.30. v prostorih gostilne Lakner. Pouk v Bistrici poteka v dogovoru z jezikovno šolo Yurena v Novem mestu in je del njihovega programa. Pouk je za vse slušatelje brezplačen, ker ga, ob podpori Veleposlaništva R. Avstrije v Ljubljani, financirata Zunanje ministrstvo Republike Avstrije in Urad zveznega predsednika R. Avstrije. Projekt organizira in vodi Društvo Peter Kosler. Vabljeni !

Primer osnovnih vaj: glagol shain v sedanjiku.

!Pouk kočevarščine na jezikovni šoli Yurena- začetna stopnja:

Pouk kočevarščine, začetna skupina, poteka na jezikovni šoli Yurena v Novem mestu in sicer ob četrtkih od 18.15 do 20.00. Informacije in prijave: 07/ 3372 100, 07/ 3372 102, Nadaljevalna skupina ima pouk od 16.15 do 18.00 ure. Tudi v Kočevju imamo dve skupini in sicer začetna ob sredah. od 17.00 do 19.00 in nadaljevalna ob ponedeljkih od 17.00 do 19.00 ure.

Pouk je za slušatelje brezplačen, ker ga financira Ministrstvo za zunanje in evripske zadeve Republike Avstrije.