Zavod Mošnice- Moschnitze

Zavod Mošnice-Moschnitze je bil ustanovljen marca 2012 z namenom varstva, ohranjanja in promocije kulturne dediščine Kočevskih Nemcev.Svoje ime je zavod dobil po delu nekdanjega jezikovnega otoka, ki se nemško imenuje Moschnitze, kočevarsko pa Moschschn ali Moschschè. V slovenščini ta predel v glavnem označujemo kot Črmošnjiško– Poljanska dolina.

Za ime Mošnice smo se odločili predvsem zato, ker ta nemški izraz označuje širši del nekdanjega jezikovnega otoka kot slovenski izraz: poleg Črmošnjiško– Poljanske doline obsega tudi Laze z okolico in nekdanjo občino Planina pri Semiču. Na tem področju se je ohranil tudi dialekt kočevarskega jezika moschschnarisch.

Zavod ima svoje prostore, Dvorano Augusta Schaura v Kočevskih Poljanah.

Onovni podatki:
Naslov:  
Zavod Mošnice- Moschnitze 
Stare Žage 18 
SI-8350 Dol. Toplice
Račun: IBAN SI56 6100 0000 9458 720 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA) 
Davčna številka: 18117996 
Matična ševilka: 6134360000  

Več —›

Decembra 2014 je Zavod Mošnice-Moschnitze izdal slikanico v treh jezikih: slovenščini, kočevarščini in nemščini.

Izid knjige je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Dejavnost:

Namen ustanovitve zavoda je varstvo, ohranjanje ter promocija kulturne dediščine kočevarjev. Posebna skrb zavoda je ohranjanje kočevarskega jezika in s tem tudi narodne pripadnosti Kočevskih Nemcev, saj menimo, da brez znaja jezika ni možno ohraniti narodno identiteto. V ta namen se bodo izvajali različni programi na področju vzgoje, izobraževanja, kulture, ohranjanja in proučevanja materialne dediščine, in drugih dejavnosti:
Predstavitev kulturne dediščine, izvedba kulturnih dogodkov in razstav, organizacija ekskurzij, predstavitev izdelkov domače in umetnostne obrti, predstavitev naravnih in kulturnih znamenitosti Kočevskega roga, založniška dejavnost in prevajanje, analiza (predvsem proporcijska) in restavriranje starega stavbnega in bivalnega pohištva, dodelava novega in celostna ureditev ambienta v tem stilu, proučevanje in izdelava drobnih avtohtonih predmetov itd … pri čemer cilj opravljanja teh dejavnosti ni pridobivanje dobička.

1

 

Domov  Dejavnost  Publikacije  Slike  Projekti  Kočevarske organizacije  Dvorana A. Schaura  Naši partnerji  Arhiv  Deutsch


 

O nas

Zavod Mošnice se imenuje po predelu nekdanjga nemškega jezikovnega otoka na Kočevskem. Ustanovljen je bil z namenom ohranjanja jezika in kulture Kočevskih Nemcev. Simbol Zavoda je spominčica. VEČ—»