DNEVI KOČEVARSKE KULTURE 12.9.2015-19.9.2015:

Dneve kočevarske kulture je organizirala Občina Dol. Toplice in nas ppovabila k sodelovanju. Naše rojekte smo zato terminsko uskladili z načrti občine in jim ttako dali večjo težo, občina pa je tako lahko vključila tudi

11.9.2015 Postavitev mlaja

 

 • 12.9.2015: Fotografski tečaj
 • Slikarska kolonija z Društvom likovnih umetnikov Smič, mentorica mag. Vlasta Henigsman
 • Pohod ppo poteh Kočevarjev
 • Ex tempora, mentor akad. slikar Jože Kumer
 • 13.9.2015 Sv. maša in koncert kočevarskih pesmi
 • rojekcija filma Dežela Kočevarjev (Gottscheabar Lont) v Dvorani Augusta Schaura v Kočevskih Poljanah
 • 14.9.2015 Hitri tečaj kočevarščine
 • 15.9.2015 Predstavitev brošure Kuhinja Kočevarjev in ppokušina kočevarskih jedi
 • 16.9.2015 Otvoritev razstave Ex Tempora v KKC Dol. Toplice
 • 17.9.2015 Lutkovna predstava V deželi Kačariji in delavnica za otroke
 • 18.9.2015 rojekcija filma Dežela Kočevarjev (Gottscheabar Lont) v KKC Dol. Toplice
 • 19.9.2015 Zaključna prireditev v Kočevskih Poljanah

dnevi kočevarske kulture

Ob koncu ˝Dni kočevarske kulture˝ se želimo zahvaliti vsem, ki ste prisevali in omogočili nemoten potek prireditve: Občini Dol. Toplice za pobudo in organizacijo, tiskanje zgibank, informiranje medijev, pripravo klopi in ozvočenja na zaključni prireditvi. Županu g. Jožetu Muhiču, ki nas je s svojo prisotnostvjo vzpodbujal, pripravil tiskovno konferenco in predal ˝štafeto˝ naprej Občini Kočevje in direktorju občinske uprave Radu Javorniku.
Poslanki Državnega zbora RS Urški Ban za udeležbo na filmski projekciji in vzpodbudne besede.
Ireni Kapš in njenim pomočnicam (Liuba Palamarchuk, Urška Kop in Darja Štangelj), da so noči preživele ob šivanju noš.
TIC Dol. Toplice in Primožu Primcu za vodenje po Kočevskih Poljanah in Občicah ter obveščanje in za organizacijo dogodkov.
Mag. Hermannu Leustike in dr. Urošu Zavodniku, ki sta dvakrat brezplačno predvajala film in nosila vse stroške povezane s tem, TV Kočevje, ki nam je brezplačno dala na voljo opremo, potrebno za predvajanje filma.
Župniku g. Dušanu Kožuhu za lepo pripravljeno nedeljsko mašo.
Vaški skupnosti Kočevske Poljane za postavitev mlaja, čiščenje prizorišč in organizacijo.
Marljivim plesalkam in plesalcem TD Pod Srebotnikom pod vodstvom Franca Šprajcarja, pevkam župnijskega PZ iz Poljan pod vodstvom Andreja Černeta, otrokom, ki so se pridno pripravljali na nastop in njihovim staršem, da so jih vozili na vaje, drugim nastopajočim (Aeternum, Cantate Domino, PZ OŠ Dol. Toplice...), ravnateljicama OŠ Dol. Toplice ge. Maji Pelko in OŠ Belokranjskega odreda Semič ge. Silvi Jančan.
Slikarjem in njihovim mentorjem akad. slikarju Jožetu Kumru in mag. Vlasti Henigsman ter Društvu likovnih umetnikov iz Semiča, ki so nam pomagali rešiti zadrego s (premalo) platni.
G. Janezu Konečniku za izvrstno izpeljan fototečaj in razstavo fotografij.
Urški Kop za lepo pripravljen pohod na Mali Rigelj in zato, da je posodila catering opremo za pogostitev slikarjev in fotogrfov.

Pokrajinskemu muzeju Kočevje in direktorici Vesni Jerbič Perko s sodelavci za predstavo ˝V deželi Kačariji0 in delavnico za otroke.
Novinarjem in novinrkam slovenskih medijev za lepo predstavitev v medijih in pozorno poročanje o dogodkih.
Marici Gril, da je dovolila ob tej priložnosti ponovno odprtje gostilne; gostincem Oštarije za odlično postrebo kočevarskih jedi.
Povezovalcem kultrnega programa in še in še. Upam, da nismo pozabila: pri pripravi je s prostovoljnim delom sodelovalo ogromno ljudi...

Andreju Černetu za fotografiranje, številne vožnje, pripravo Dvorane Augusta Schaura, montiranj platna itd.
In ne nazadnje: HVALA vsem obiskovalcem in obiskovalkam prireditev.

Zahvala tudi za finančno podporo: MKRS (slovenski podnapisi, fototečaj in delavnice), Javnemu skladu RS za kulturo (nastop Cantate Domino) in Veleposlaništvu Republike Nemčije (ustvarjalne delavnice na katerih smo otroke lahko pripravili na nastop).

SLIKOVNO POROČLO

 

 

Projekcija filma v kočevarščini: DEŽELA KOČEVARJEV - Izgubljena kulturna dediščina

 

 1. Projekcija filma v kočevarščini: DEŽELA KOČEVARJEV - Izgubljena kulturna dediščina(GOTSCHEABAR LONT - Das verlorene Kulturerbe), Leustik-Zavodnik Produktion, režiser: dr. Uroš Zavodnik; ideja-scenarij: mag. Hermann Leustik, dr. Uroš Zavodnik; 59.min.; Avstrija-Slovenija, 2015

Dodani so podnapisi v slovenščini, nemščini ter angleščini. Nastanek slovenskih podnapisov je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

navzgor

J

navzgor

Vokalna skupina Cantate Domino iz Kočevja

Vokalna skupina Cantate Domino deluje 26 let. Osnovalo jo je sedem pevcev kočevskega cerkvenega pevskega zbora. Prepeva različne glasbene zvrsti: slovenske in tuje ljudske pesmi in njihove priredbe, slovensko in tujo sakralno glasbo, maše, gospele, priredbe slovenskih in tujih popevk. Od leta 2000 prepeva, na pobudo Erika Krischa, takratnega predsednika Kočevarsko slovenskega društva Peter Kozler stare kočevrske pesmi.
Za seboj ima veliko nastopov na Kočevskem, po Sloveniji in v tujini. Redno sodeluje na območnih in medmobmočnih revijah. Na letne in božične koncerte vabi zanimive goste iz Slovenije in tujine. Gostovala je na Hrvaškem, V bosni in Hercegovini, v Srbiji, v Avstriji, Italiji, Kanadi, Ameriki, Rusiji, Franciji, Španiji in na Slovaškem. Izdala je tri zgoščenke: Življenje je pesem,  na kateri so predstavljene pesmi različnih žanrov, ki jih skupina prepeva, na zgoščenki z naslovom Cantate DominoPojte gospodu so koledniške ter slovenske in tuje božične pesmi, na zgoščenki Pain Roashnprünn -Pri rožnem studencu pa so stare kočevarske pesmi v nemškem jeziku, ki so jih prepevali kočevarski Nemci, ki so na Kočevskem živeli 600 let. Glasbeno je opremila tri filme o Kočevarskih Nemcih.
Je dobitnica bronastega priznanja na festivalu božičnih pesmi leta 2008 v Bratislavi, bronastega priznanja na regijskem tekmovanju leta 2009 in 2013 v Ljubljani, srebrnega in posebnega priznanja za najboljši program v kategoriji malih vokalnih zasedb na mednarodnem tekmovanju Slovakia Cantat leta 2010, srebrnega priznanja občine Kočevje leta 2009, zlatega in srebrnega priznanja na tekmovanju v Benetkah leta 2012 ter treh srebrnih priznaj na tekmovanju v Barceloni leta 2014.  
Leta 2012 je, na povabilo Slovenskega veleposlaništva pri Svetem sedežu, prepevala pri slavnostni maši v baziliki Santa Maria Maggiore v Rimu ob 20 – letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Vatikanom.  
Skupino od ustanovitve vodi dr. Franc Štefanič, po poklicu kirurg travmatolog, zaposlen na Kliničnem centru v Ljubljani.

 

Nastop voklane skupine na Dneh kočevarske kulture so finančno podrli na MKRS- Javni sklad.

navzgor

Kratek tečaj kočevarščine, v pon. 14.9-.2015

Tečaj bo omogočil Zavod Mošnice- Moschnitze

navzgor

Predstavitev knjige o kočevarski prehrani s poskušino

 

Predstavitev bo omogočil Zavod Mošnice- Moschnitze

KUHINJA KOČEVARJEV pdf

navzgor

Pohod po poti starih Kočevarjev, 12.9.2015 ob 9,00:

Zbirno mesto za pohodnike je v Kočevskih Poljanah, v centru vasi, pred Gostilno Marice Gril. Urška Kop iz TD Pod Srebotnikom vas bo vodila mimo cerkve v Kočevskih Poljanah proti Malemu Riglju, kjer si boste ogledali cerkev sv. Uršule. Ta konec tedna bo potekala trgatev, zato se boste ustavili tudi v eni od zidanic in se malo okrepčali. Pot boste nadaljevali mimo Občic, Starih Žag nazaj v Kočevske Poljane. Pohod ni zahteven in bo trajal približno 3 ure s postanki. Pohodniki se bodo v gostilni ˝Pri Marici˝, lahko okrepčali s tipičnimi kočevarskimi jedmi.

Pohod je organiziralo TD Pod Srebotnikom

navzgor

Sv. maša in krajši koncert kočevarskih pesmi: 13.9.2015

Žunija Kočevske Poljane

navzgor

 

 

NOVO

Decembra 2014 je Zavod Mošnice-Moschnitze izdal slikanico v treh jezikih: slovenščini, kočevarščini in nemščini.

Izid knjige je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Zavod Mošnice- Moschnitze se v svojih programih osredotoča na ohranitev kulturne dediščine Kočevskih Nemcev s poudarkom na ohranitvi jezika, ki po UNESCO- vi klasifikaciji spada med kritično ogrožene jezike. V ta namen se Zavod ukvarja z zelo različnimi vidiki življenja prebivalcev tega nekdanjega jezikovnega otoka in o svojih dognanjih obvešča javnost preko različnih publikacij, internetne strani, člankov, z javnimi prireditvami, nastopi otrok, s sodelovanjem z različnimi javnimi institucijami… (šole, knjižnice, muzeji, arhivi) Kljub relativno kratkemu delovanju (ustanovljen je bil 21.3.2012) je zavod dosegel pomembne uspehe, ki so v korist vsem prebivalcem lokalne skupnosti: npr. Dvorano Augusta Schaura v Kočevskih Poljanah uporabljajo različne organizacije in društva v našem okolju za javne prireditve, delavnice, okrogle mize. Jezik Kočevarjev postaja vedno bolj zanimiv tudi v turističnem smislu, zato bomo v sodelovanju z Občino Dol. Toplice v letošnjem letu pripravili ˝Dneve kočevarske kulture˝ v Kočevskih Poljanah. Trenutno smo edina inštitucija v Sloveniji, ki se specialno ukvarja s kočevarskim jezikom (npr. izdali smo edini slikanici v kočevarskem jeziku v zgodovini, pripravljamo gradivo za pouk …). Eden od temeljnih ciljev Zavoda Mošnice je vzdrževanje stika z izseljenimi rojaki po svetu. Delo Zavoda Mošnice ni politično. Zavod je član Zveze kočevarskih organizacij (Slovenije), Nevladnih organizacij za JV Slovenijo in CNVOS (Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij).

Zavod ima svoje prostore, Dvorano Augusta Schaura v Kočevskih Poljanah.
Naslov:  
Zavod Mošnice- Moschnitze 
Stare Žage 18 
SI-8350 Dol. Toplice
Račun: IBAN SI56 6100 0000 9458 720 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA) 
Davčna številka: 18117996 
Matična ševilka: 6134360000  

 

Domov  Dejavnost  Publikacije  Slike  Projekti  Kočevarske organizacije  Dvorana A. Schaura  Izgradnja dvorane Naši partnerji  Arhiv  Deutsch


 

O nas

Zavod Mošnice se imenuje po predelu nekdanjga nemškega jezikovnega otoka na Kočevskem. Ustanovljen je bil z namenom ohranjanja jezika in kulture Kočevskih Nemcev. Simbol Zavoda je spominčica. VEČ—»

fb